Welkom!

De dijkwoning achter het pand Dorpsstraat 99 op Vlieland krijgt een culturele functie. Museum Tromp’s Huys heeft al langer de ambitie om kunstenaars op Vlieland uit te nodigen om daar een korte periode te kunnen verblijven en werken. In goed overleg met de eigenaar van het pand, Vereniging Hendrick de Keyser, is dat nu mogelijk.

Vlieland inspireert kunstenaars op velerlei wijzen. Door de ‘geïsoleerde’ ligging, door de natuur, door de specifieke sociale context, door de invloed van de seizoenen, door het wad. Kortom: Vlieland is niet zomaar een plek voor inspiratie en creatie.

Het voormalige atelier van Betzy Akersloot-Berg rond 1930. Foto uit het fotoalbum van Gerritje Veltkamp-Schipper.

 

De aantrekkingskracht van Vlieland zorgt ervoor dat kunstenaars als Erik van Ommen en Herman van Hoogdalem regelmatig blijven terugkeren. Kunstenaars uit verschillende disciplines verrassen tijdens het festival Into the Great Wide Open inwoners en bezoekers met hun door Vlieland geïnspireerde creaties. De tentoonstelling Gasten schilderen Vlieland trekt tweejaarlijks inzendingen van zo’n 20 kunstenaars.

Het voormalige atelier van Betzy Akersloot-Berg, in de jaren-60 tot woning omgebouwd, wordt in 2017 gerestaureerd en aan de eisen van de huidige tijd aangepast. Het is straks geschikt als verblijfplaats voor maximaal 2 volwassenen.